Thursday, September 16, 2010

Реал на Моуриньо започна да вдига оборотите

С два гола на Гонсало Игуаин Реал Мадрид постигна очаквана победа с 2:0 срещу Аякс в първия си мач от Шампионската Лига, игран на стадион Сантяго Бернабеу.

Отборът на Жозе Моуриньо показа най-добрата си игра от началото на сезона и отправи над 30 удара към вратата на съперника. Много стабилната игра на вратаря на гостите Мартен Стекеленбург и малшансът на Игуаин и Роналдо обаче запази резултата само 2:0.

Веднъж и гредата помогна на холандците, които за цял мач отправиха само два удара. Един от тях обаче също удари гредата зад Касияс.



Реал започна активно още от самото начало. Първата атака бе на Игуаин, който финтира защитник в наказателното поле и от аутлинията опита да поднесе назад към съотборник, но бе неточен.

Малко след това след добро разиграване пред наказателното поле Сами Кедира отправи плътен удар в очертанията на вратата, но Стекеленбург спаси.

В следващата атака Йозил даде страхотен извеждащ пас към Игуаин, но аржентинецът не успя да си спре топката в наказателното поле.

Германецът се намираше в страхотна форма и поредната му изява бе елегантен пробив покрай защитник в наказателното поле и много опасно центриране на метър пред вратата, но вратарят успя да пресече топката.

В 13-та минута и Игуаин навлезе в наказателното поле и отправи много силен диагонален удар, който опъна мрежата на Аякс, но от външната страна.

Две минути по-късно Аякс стигна до първия си удар към вратата, но от малък ъгъл Сюлеймани бе неточен.

В 18-та минута Гонсало Игуаин избухна с индивидуален пробив и невероятен удар от 25 метра, който тресна право сглобката на гредите зад безпомощния Стекеленбург.

Анхел ди Мария бе доста пасивен до средата на полувремето, но след това в рамките на три минути отправи два точни удара, вторият от които от сравнително близка и опасна дистанция, но Стекеленбург се хвърли и улови.

Кристияно Роналдо имаше чудесна възможност при една контраатака и успя да финтира единствения защитник пред себе си, но след това ударът му бе спасен от вратаря.

В 29-та минута домакините имаха доста сериозни претенции за дузпа. Ди Мария проби в наказателното поле и заобиколи вратаря, който се хвърли да избие топката, но след контакт играчът на Реал падна. Съдията прецени че има чиста игра за топката.

Превъзходството на Реал бе очевадно и в 31-та минута белите заслужено откриха резултата, макар и не от много елегантна атака. Центриране от корнер бе избито от защитник в тялото на Игуаин и след рикошет топката влезе в мрежата.

Две минути по-късно като по чудо не падна втори гол за Реал. Марсело игра страхотно и преодоля двама защитника, след което навлезе в непокритото наказателното поле. Бразилецът имаше възможност да стреля, но предпочете да подаде встрани, където първо Игуаин се размина с топката, но зад него Ди Мария овладя абсолютно непокрито, но на 5 метра от вратата стреля неточно.

Кристияно Роналдо пробва мерника си от дистанция със силен удар по земя от 25 метра, но Стекеленбург внимаваше и спаси.

Играта на Йозил бе страхотна, но германецът показа, че му липсва инстинкта на голмайстор и от една добра позиция в наказателното поле отправи нескопосан удар високо над гредата.

До края на полувремето Ди Мария и Роналдо отправиха точни удари в очертанията на вратата с удари извън наказателното поле, но и двата пъти Стекеленбург улови.

Реал започна активно и след почивката. Само две минути след подновяване на играта Игуаин имаше възможност да стреля, но топката рикошира в защитник и излезе в корнер.

В 50-та минута Роналдо надбяга защитник и излезе сам срещу вратаря, но стреля право в тялото на Стекеленбург от непосредствена близост.

След това бе ред на Йозил да покаже поредна добра индивидуална игра и след като преодоля трима защитника отправи удар, но топката се търкулна на метър встрани.

В 52-та минута Гонсало Игуаин направи невероятен пропуск. След далечен удар на Анхел ди Мария Стекеленбург успя само да боксира топката и тя попадна в непокрития Игуаин на 5 метра от вратата. Аржентинецът обаче първо си спря топката на гърди, което го забави малко, а след това стреля над вратата.

Първият удар на Аякс за второто полувреме дойде в 64-та минута, когато Алдервейрелд стреля от фаул неточно.

След кратко затишие от страна на Реал в 66-та минута Роналдо получи страхотен шанс. Атаката за белите бе започната след поредния невероятен пас на Йозил, след това Ди Мария не се полакоми а чукна встрани за Роналдо, който стреля от десетина метра, но топката мина на сантиметри от гредата.

Въпреки превъзходството на Реал така и не падаше втори гол и феновете на Бернабеу започнаха да се изнервят, тъй като в последните години точно по такъв начин съперниците на Реал измъкваха положителен резултат в края на мачовете.

В 73-та минута обаче най-накрая се стигна до заветния успокоителен гол. Йозил бе изведен с добър параболичен пас от Ди Мария зад защитата и стреля силно от воле от малък ъгъл. Стекеленбур за пореден път направи спасяване, но топката отново попадна в Йозил около аутлинията, той веднага я центрира и Игуаин на празна мрежа я засече от един метър.

Аржентинецът можеше много скоро след това да реализира хеттрик. Самият той започна контраатака с индивидуален пробив, комбинира с Роналдо, който пък му даде много елегантен пас в наказателното поле и Игуаин нанесе много опасен удар със завъртане, който обаче мина на сантиметри от гредата.

В 77 минута Аякс можеше да върне един гол като от нищото. Емануелсон отправи изненадващ диагонален удар от границата на наказателното поле и след парабола топката тресна напречната греда, а след това трябваше Касияс да прави авторитетно спасяване след добавка на Сюлеймани.

Роналдо отговори с три поредни удара. Първия бе спасен със страхотен плонж от Стекелнбург, вторият бе неточен удар от десетина метра, а третият доведе до ново спасяване на вратаря.

Португалецът не се отказваше и до края имаше още две положения. Първо след индивидуален пробив отправи N-ти удар, който мина покрай вратата. Минута преди края Игуаин проби в наказателното поле и поднесе успоредно на метър пред вратата и Роналдо по невероятен начин се размина да засече в празната мрежа.

В края на мача статистиката показваше невероятните 35 положения за гол в полза на Реал, от които цели 15 удара бяха в очертанията на вратата.

Реал Мадрид - Аякс 2:0

No comments:

Post a Comment